Spiser hesten din på treverk, spiser jord eller møkk?

24.03.2020

Hvorfor tygger hesten min på treverk?
Hester som spiser på trær er relativt vanlig, og skyldes vanligvis mangel på grovfôr. Hvis hesten din spiser på treverk, kan du prøve å sikre at de har tilgang til nok fôr, eller hvis de er nøysomme, minst 1,5% av hestens kroppsvekt per dag (for eksempel gi en 500 kg hest minimum 7,5 kg fôr) som skal tilfredsstille hestens naturlige behov for å tygge. Å tygge på treverk kan ofte forekomme i kaldere vær, når hestenes behov for grovfôr stiger. Hvis hesten din går på beite, men likevel liker å spise på gjerdestolpene, kan du forsøke å gi litt ekstra høy ved siden av - noen ganger er vanninnholdet i gresset så høyt at det er vanskelig for hesten din å konsumere fiberbehovet sitt fra gress alene. Hester som er understimulert, med manglende variasjon eller trening, er også mer tilbøyelige til å bite på treverk, så prøv å sørge for at du trener hesten din regelmessig, og ha litt varisjoner i treningen din!

Hvorfor spiser hesten min jord?
Å spise jord er vanligvis en indikasjon på mangel i kostholdet, ofte natrium eller andre mineraler, men kan også være for å tilføye mikroflora i tarmen, eller på grunn av kjedsomhet eller vane. Hvis hesten din spiser jord,  gi dem fri tilgang på saltsten (ved siden av salt eller elektrolytter i fôret), sørg for at de får tilstrekkelige vitaminer og mineraler, og prøv et probiotikum for å forbedre tarmfloraen.
Hvis oppførselen skyldes vane, sørg for at hesten din har god plass å gå på, sørg for at de har selskap av andre hester og prøv å gjøre treningen så variert og interessant som mulig.

Hvorfor spiser hesten min sin egen møkk?
Spising av møkk er vanlig blant hester og mange andre dyr. Dette anses ikke som en unormal atferd, og er vanlig hos føll. Det er teoretisert at hester spiser møkk for å tilføre tarmen gunstige bakterier. Å gi et pre- og probiotikum, som f.eks Pro-Choice Gold, kan hjelpe på denne oppførselen ved å sikre en sunn populasjon av bakterier i tarmen. Hvis hesten din spiser noe utenom det vanlige prøver de ofte å kompensere for mangel på næringsstoff i det nåværende fôringsregimet.

Har hesten din en uvane med å spise på/av ting?

- Stall KH