Såkalte 'Super fibre' - Hva er de?

13.04.2020

Hvordan kan såkalte  super fibre hjelpe hesten din?
Fiber spiller en svært viktig rolle i hestens kosthold både for naturens villhester og for våre tamme hester, for hester i ro og for de som er i veldig hardt arbeid. Det er også viktig metabolsk og biokjemisk. Fiber kan ofte finnes i fôrvarer som gress, grovfôr som høy og ensilasje, samt kvist. Selv om fiber er en viktig del av dietten til alle hester, er mengdene den gis varierende.

Fiber er en kilde til langsom energi og gir en boost som oppmuntrer til en sunn og fungerende tarm. Hester er dyr som ikke er en del av drøvtygger familien og er såkalte "tarmgjærere" på grunn av den dårlige evnen til å bryte ned de kjemiske bindingene som er til stede i fiberpartikler. For å fordøye fiber er de avhengige av tarmbakterier som finnes i baktarmen til å gjøre gjæringsprosessen. Alle hester krever energi i det daglige kostholdet; gjæringen og nedbrytningen av fiber produserer store mengder flyktige fettsyrer (VFA) som acetat og butyrat som brukes som energikilde for hesten. VFAer blir transportert til leveren der de konverteres til glukose for hurtig energi eller til fett for å lagres som en form for langsom energi. Avhengig av kvaliteten på grovfôr, kan denne prosessen gi mellom 30 og 70% av hestens fordøyelige energibehov.

Hva er et super fiber?
Selv om det ikke er noen klar definisjon på "super fiber", kan en logisk konklusjon fortelle hva de er. Høy, ensilasje og gress er de viktigste kildene til fiber for hester, men gress er det mest naturlige. Imidlertid er det mange andre fiberkilder for hester som gir hesten mer enn det basisfôret kan tilføye. Super fiber inneholder høyere nivåer av fordøyelig energi og kan brukes til delvis eller fullstendig å erstatte kraftfôr, eller til og med som en delvis erstatter av høy når høy kvalitet er dårlig. Ingredienser som finnes i super fiber inkluderer betemasse, sitrusmasse, soyabønner og alfalfa. Et høykvalitets høy gir ca 40 til 60% fordøyelighet, mens soya gir 75% og betemasse er rundt 80% fordøyelig. Super fiber er velsmakende og er lette å fordøye ettersom hakkede fiberfôr gir fylde og større område for enzymer å fungere på.

Fordøyelsens fordeler med super fiber!
Hesten er designet for å behandle fiberholdige fôrstoffer; formen på kjeven deres tillater en tyggeaksjon, deres fleksible overleppe hjelper til å beite, og deres lange nakke lar hesten nå bakken lett. I vill tilstand vil hester bruke opptil 60% av dagen på beite. Ettersom hesten ikke har et sted i magen for gjæring, i motsetning til kyr, tapes en del næringsstoffer i fiberen de får i seg. Fôr inneholder lite energi og protein, og det er derfor de trenger å spise så store mengder (minst 1,5 til 2% av kroppsvekten per dag). Det er viktig at prestasjonshester får riktige mengder fiber for å opprettholde en sunn tarm og for å ha en effektiv fordøyelsen. I noen tilfeller får hester på høyt nivå få lite utetid og mangler derfor næringsstoffer som ville blitt tatt opp gjennom gress. Høy og ensilasje er gode alternativer, men de vil trenge å spise store mengder av dette. Det er her bruk av super fiber kan være spesielt fordelaktig. Ved å fôre med  super fibre kan hesten spise mindre, men få i seg en høyere konsentrasjon av energirikt, fiberrikt fôr. Fordi hestens mage er liten, bør den fôres mindre mengder oftere.

Prestasjonshester blir ofte fôret med større mengder konsentrater/kraftfôr i hvert måltid for å gi dem gode energikilder samt viktige vitaminer og mineraler. Tilstrekkelig fiber i hestens diett gir mange fordeler og hjelper de viktige prosessene i fordøyelseskanalen; forbruket av fiber bidrar til å opprettholde peristaltikk som sikrer at fôret beveger seg i fordøyelseskanalen til området det deretter brytes ned i og næringsstoffene tas opp. Fiber øker overflatene på fôret og lar dermed hestens magesyre trenge inn i partiklene mer effektivt før fôret når gjæringsstadiet i tarmen. Karbohydrater som finnes i mange kraftfôr kan danne kuler med komprimerte stivelsespartikler hvis det ikke er tilstrekkelig med fiber i fôret. Ved å ikke gi tilstrekkelig med fiber, kan problemer som kolikk oppstå som et resultat, og i noen tilfeller kan dette vise seg å være livsfarlig for hesten. PH er også viktig når det gjelder fordøyelse og fiber hjelper ved senkingen av pH i magen for å sikre at eventuell gassdannelser reduseres. Hvis gass ikke kan trekkes ut før lukkemuskulaturen trekker seg sammen og lukkes, kan en oppbygging forårsake problemer for hesten. Ettersom prestasjonshester får fôr med høyt konsentrat/kraftfôr, er bruk av fiber spesielt fordelaktig med tanke på at det kan redusere risikoen for fordøyelsesproblemer.

Mangel på fiber i kostholdet kan også føre til fordøyelsessvikt i den delikate slimhinnen i tarmen. Det er utallige studier på at hester bør fôres med små mengder fiber før de trenes for å forhindre magesyre som ødelegger epitelene når det spruter på dem. I vill tilstand vil hester bruke opptil 20 timer om dagen på å spise og opprettholde en relativt full mage. På den andre siden kan det hende at prestasjonshester ikke har muligheten hvis grovfôret er begrenset, og de bare blir fôret 2 til 3 måltider per dag. Mangel på ganske kontinuerlig fiberinntak vil føre til at pH'en stiger.

Metabolske fordeler:
Kosthold høyt på fiber er essensielt for opprettholdelsen av en normal tarmfunksjon, og lett gjærbare fibre er fordelaktig fordi de opprettholder glukose- og insulinkurver nær basisnivået. Hestens fordøyelsessystem må holdes i balanse når det gjelder pH-nivåer. Når fiber er konsumert, produserer hesten spytt og en naturlig pH buffrer når den tygger. Når maten er svelget, produseres VFA ved gjæring i bak tarmen, som også opprettholder pH verdiene. Fiber i form av høy opprettholder mer konstante pH-nivåer sammenlignet med konsentratfôr/kraftfôr, og som et resultat hjelper den mage-tarmhelsen hos hesten og forhindrer helserisikoer som gastrisk følsomhet. Super fibre er energitette fiberrike fôr, noe som gjør de spesielt viktige, når de fôres kan de gi like mye energi som noen kraftfôrtyper som kanskje ikke er like bra for hesten.

De siste årene har forskningen på hesters ytelse vist at ved å erstatte sukker og stivelse med fiber i hestens kosthold kan det være til fordel for dem og redusere kostholdsrelaterte helseproblemer. Siden fibre er klassifisert i uoppløselige og oppløselige fraksjoner, har de forskjellige effekter; løselige fibre har vist seg å ha helsemessige fordeler, inkludert muligheten til å erstatte stivelse hos høyt ytende hester, som en alternativ energikilde. Rødbeterfiber har potensial til å gi høyere energiytelse hos sportshester, da VFA-er som Propionat og acetat er henholdsvis glykogen og metabolsk pioner for ATP uten å ha negative effekter på hestens bakarm.

Bruk av konsentrert fôr hos prestasjonshester kan forårsake stoffskifteproblemer på grunn av det høye stivelsesinnholdet. Det er her bruken av super fibre blir stadig mer nyttig ettersom de gir et tryggere alternativ med høy energi. En studie viste at å sette sammen dietter som gir forhøyet glukosekonsentrasjon kan gi en større energikilde for enkelte prestasjonshester. Det ble bevist å være mest nyttig når karbohydratoksidasjon tilførte størstedelen av energibehovet.

Havre, som er et høyt GI-fôr, forårsaker høye og raske økninger i blodsukker som igjen produserer høye mengder insulin og fører til uønsket hypoglykemi som kan være skadelig for prestasjonshesten. På en annen side kan fôring av super fibre som alfalfa og rødbeter gi en redusert, men langvarig økning i blodsukker og dermed opprettholder et mer stabilt nivå.

Ved å fjerne stivelse og erstatte med lett gjærbare fibre som super fibre, vil det skape et tryggere kosthold for hesten. Forbruket av et lavt GI-fôr vil ha en positiv effekt på oksidasjon av fett i stedet for karbohydrater, og vil dermed hjelpe aerob aktivitet ved produksjon av høyere nivåer med langsom energi.

- Hvis du er usikker på hva eller hvordan du burde fôre hesten din, ta gjerne kontakt med oss. Vi hjelper deg gjerne.