Protein i hestens diett. Hva og Hvorfor.

04.04.2020

Protein består av aminosyrer, hovedsakelig i en lang kjede. Det er 21 aminosyrer, 9 er essensielle for hester (Histidine, Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Phenylalanine, Threonine, Tryptophan, Valine). Resten er ikke-essensielle aminosyrer (Alanine, Asparagine, Aspartate, Arginine, Cystein, Glutamate, Glutamine, Glycine, Selenocystein, Serine, Proline, Tyrosine). Imidlertid indikerer vitenskapelig forskning at bare Lysine og Leucine har noen effekt på muskelmasse.

Hva er essensielle aminosyrer?

Essensielle aminosyrer er de som ikke kan syntetiseres av kroppen, så de må gis i hestens diett. Ikke-essensielle aminosyrer kan lages av hesten selv i fordøyelseskanalen. Noen aminosyrer er også merket som "begrensende" aminosyrer, dette fordi hvis de ikke er der i riktige mengder, kan ikke hesten bruke noen av de andre aminosyrene som gis i dietten.
Lysin er den første begrensende aminosyren for hesten. Dette betyr at hesten kan ha et proteinrikt kosthold, men hvis det mangler lysin vil det fortsatt være proteinmangel. Lysin er spesielt viktig for unghest, da en mangel vil begrense veksten dems.

Hvor mye protein trenger hesten min?
Det daglige proteinbehovet for hesten kan variere fra 8% til 15% av deres totale rasjon. Dette kan ofte dekkes av kraftfôr og fôr av god kvalitet, men ikke alltid. Gjennomsnittshesten veier 500 kg, utrent, og den burde få i seg ca 2% av kroppsvekten sin hver dag, det vil si at den trenger minimum 630 gram protein per dag for å holde seg sunn og frisk.

Hvordan kan du se om hesten din har proteinmangel?
En generell regel, hvis hesten er i god form og ikke mangler energi, vil proteinkravene sannsynligvis være tilstrekkelig dekt. Dette betyr derimot ikke nødvendigvis at de får de tilstrekkelige mengdene essensielle aminosyrene som Lysin. Hester som har begrenset beite og / eller grovfôr, så vel som de med høyere treningsintensitet vil sannsynligvis trenge et tilskudd av noe slag.

Vanlige tegn på proteinmangel hos hest:

  • Mangel på utholdenhet
  • Tap av muskelmasse
  • Dårlig vekst
  • Dårlig hovvekst og pelskvalitet
  • Lav melkeproduksjon hos lakterende hopper


Hvilke hester trenger høyere proteindietter?

Mengden protein som kreves, bestemmes av hestens alder og arbeidsmengde, og hver hest bør vurderes individuelt for å imøtekomme best mulig behov. Hester med høyere proteinbehov inkluderer hester i middels til tungt arbeid, drektige eller lakterende hopper, unghest og eldre hester. Muskelproteinsyntese skjer raskest under vekst og reduseres når hesten blir eldre.
Ofte er det behov for ekstra protein for å utvikle muskelmasse og reparere muskelvev, spesielt for hester i hardt / intenst arbeid. Kombinasjonen av aminosyrer, karbohydrater vil redusere nedbrytning av muskler og føre til høyere muskelsyntese. En hest i intenst arbeid kan ha opptil det doble proteinkravet sammenlignet med en hest i vedlikehold. Prestasjonshester trenger ekstra muskelmasse for å bære ryttere, utføre jobben sine og for å beskytte ledd, sener og leddbånd.

Kan man gi ekstra proteiner uten å gi flere kalorier?
Til en viss grad, ja. Det er mange hester som trenger ekstra protein, men er overvektige, og derfor må kaloriinntaket deres overvåkes for å forhindre overdreven vektøkning. Fôr av god kvalitet er alltid en god start, da dette også vil gi dem fiber som er nødvendig for å støtte en sunn fordøyelse. For å gi ekstra protein må kraftfôrene som ofte brukes, gis i ganske store mengder, noe som betyr ekstra kalorier. Å øke trening er nyttig, men dette er ikke alltid mulig for hester som er veldig nøysomme. I tilfeller som disse kan et vitamin- og mineraltilskudd sammen med et proteintilskudd være fordelaktig ettersom disse gis i små mengder uten unødvendige kalorier.

Hvordan kan du hjelpe hesten din med å bygge muskler?
Det må sies at trening ofte aktiverer muskelkondisjoneringsprosessen, men ikke "lager" muskler. God ernæring gir byggesteinene til protein, aminosyrer, som produserer og reparerer muskler. Derfor vil et vanlig treningsprogram og ekstra aminosyrer etter trening sikre den optimale effekten ved bruk av tilskudd, noe som hjelper til med å fremskynde utvinning og redusere nedbrytning av muskler.

Hva annet burde du tenke på?
Elektrolytter! Disse kan hjelpe med muskelutvinning!


Gir du hesten din et tilskudd nå i dag? Hvordan ser din treningsplan ut?

- Stall KH

PS. Husk at du på forsiden, "Blogg". Kan melde det på nyhetsbrevet vårt. Dette blir sendt ut ukentlig med alle innleggene fra uken som har gått, inkludert tips til produkter som er relatert til temaet.