Nyper i hestens diett?

05.05.2020

Du er kanskje kjent med den dype rød / oransje frukten i hagen din, eller kanskje har du sett den i hekker rundt høsttider. Du har til og med lagt merke til at hesten din vil spise av den hvis den er tilgjengelig!
I årenes løp har mange hesteeiere brukt nype, da for å støtte immunforsvaret så vel som ledd og høver.


Kort om nypenes historie:
Nype har blitt brukt til helsemessige fordeler i hundrevis av år. Hos mennesker har den tradisjonelt blitt brukt til hostesirup, gitt til barn siden 1940-tallet. Dette var ganske enkelt nype kokt og kombinert med sukker som inneholdt høyt vitamin C-innhold.

Vitamin C i nype:
Nyper er en rik kilde til vitamin C (rapportert å være omtrent 295 mg per 100 g eller 3000 mg per 1 kg). C-vitamin, også kjent som askorbinsyre, spiller flere veldig viktige roller i hestens kropp. Disse inkluderer å hjelpe til med å opprettholde sunn hud, bein og blodkar; hormonsyntese og kollagensyntese. Som et vannløselig vitamin med antioksidantegenskaper, spiller C-vitamin en viktig rolle i nøytralisering av frie radikaler og kan fungere både fra innsiden og utsiden av en celle.
I tillegg til C-vitamin, gir nyper også vitamin A, tiamin, niacin, riboflavin, vitamin K og olje. A-vitamin er viktig for vekst og spiller en viktig rolle i å støtte osteoklaster (benresorberende celler). Tiamin, niacin og riboflavin er alle B-vitaminer, en gruppe vannoppløselige vitaminer med hver sine kjemiske egenskaper.

Via Starhorse har vi tilgang på hele nyper til din hest! Hvis vi ikke har det på lager eller skulle være tom,  så bestiller vi det gjerne inn til deg.