Magesår - Hva er det og hvorfor får hester det?

28.03.2020

Hva er magesår?
Hestens mage er delt inn i to seksjoner: en ikke-kjertelaktig "skvispreget region" og en kjertelregion. Disse skilles med et fibrøst skille kjent som Margo Plicatus. Kjertelseksjonen er beskyttet av et tykt slimlag, som inneholder kjertler som skiller ut aktive enzymer kalt pepins, magesyre som hjelper fordøyelsen med å bryte ned mat, bikarbonater og slim, som beskytter mageslimhinnen. Den ikke-kjertelaktige seksjonen har veldig liten beskyttelse mot magesyren, bortsett fra buffervirkningen av spytt og visse fôr. Magesår (også kjent som Equine Gastric Ulcer Syndrome eller EGUS) oppstår når det er en ubalanse mellom den beskyttende bufferingsfaktoren og de aggressive magesyrene i magen. EGUS påvirker begge deler av magen, men på grunn av manglende beskyttelse er det mer sannsynlig at magesår finnes i den ikke-kjertelrike regionen, 80% av magesår finnes her (Nadeau & Andrews, 2009). Begrepet EGUS dekker alle nivåer og alvorlighetsgrader av magesår, fra tykning av mageslimhinnen til lesjoner og dypere magesår.

Alle hester er i faresonen for magesår. Nyere studier har vist at opptil 90% av løpshester, 67% av konkurransehester og 58% av hobbyhester viser et visst nivå av magesår, sannsynligvis på grunn av utilstrekkelig ernæring og rutiner. Ca 50% av føll under avvenning er disponert for magesår på grunn av tynt og lett erodert slimhinnefor. EGUS er heller ikke uvanlig hos voksne ridehester. Hvis du tror at hesten din kan lide av magesår, ring veterinæren. De kan diagnostisere problemet ved hjelp av kliniske tegn som vises av hesten din, eller ved å bruke et endoskop for å se på mageslimhinnen. Hester som lider av magesår vil vanligvis ha noen eller alle av de følgende typiske symptomene: kolikk, magesmerter (vanligvis vist ved mislikning av å bli stramt gjort på eller bli børstet rundt magen), dårlig matlyst, vekttap, og en matt og kjedelig pels. Disse problemene vil igjen ofte føre til dårlig ytelse og grinete, antisosial oppførsel.

Hvorfor får hester magesår?
Det er mange faktorer som kan bidra til eller øke risikoen for magesår. En vanlig synder er å fôre store mengder stivelsesholdig fôr. Dette er spesielt vanlig hos konkurransehester og de med stor arbeidsbelastning. Fôring av dietter som er høy på stivelse betyr at hesten må tygge mindre enn hvis den fôres tilsvarende mengde grovfôr. Dette har et par effekter; hestens mage er full i kortere tid, så syre nivåene stiger. Mindre tygging betyr at det blir produsert mindre bufferspytt. Samtidig produseres det mer syre fra de høyere nivåene av karbohydratgjæring. Dette betyr at magen har mindre bufrende, alkaliske materialer i seg, mindre masse med mat og fiber for å beskytte den delikate foringen, og magen blir derfor surere. Faktisk har det vist seg at en gjennomsnittlig hest som er fôret på over 1 kg kraftfôr per dag, har magesår som er dobbelt så alvorlig som de på lavere fôr dietter. Tilsvarende er fôring  med lite fôr også en risikofaktor for sårutvikling, alle grovfôr har en bufrende virkning og gir høyere spyttnivå. I tillegg til dette, er visse grovfôr som alfalfa rik på kalsium, et naturlig syrenøytraliserende middel! I motsetning til mennesker, produserer hestens mage kontinuerlig magesyre, og ideelt sett bør hester gis fri tilgang på grovfôr, eller minst hver 3. time for å redusere risikoen for sårdannelse. Hvis dette ikke skjer, som ofte oppstår når folk prøver å få hester til å gå ned i vekt, er det ingen buffermat eller spytt til stede for å motvirke syreproduksjonen. I tillegg til dette, hvis en hest blir trent på tom mage, er det mer sannsynlig at syren spruter rundt og skader ikke-kjertelområdet. I tillegg til de ernæringsmessige årsakene, har stressede og engstelige hester også større sannsynlighet for å utvikle magesår, da stress hemmer produksjonen av bikarbonatsekret i magen.

Hvordan redusere risikoen for magesår, og håndtere de som har blitt diagnostisert?
Som med flere medisinske eller atferdsmessige problemer, er forebygging bedre enn å ende opp med å måtte medisinere og behandle. Sikre at hesten får riktig kosthold, mindre stress og medisiner med bivirkninger.
Å gi hesten din tilstrekkelig tilgang til grovfôr er en enkel måte å redusere risikoen for magesår - hester trenger minst 1,5% av kroppsvekten sin i grovfôr per dag, som bør deles og fôres minst hver 3. time, hvis ikke fri tilgang er et alternativ. Hvis hesten din ikke har spist på noen timer, er det lurt å gi en mengde høy eller chaff før du trener. Prioriter et kosthold basert på grovfôr, hvis det er behov for flere kalorier bruk et fôr beregnet på dette (f.eks Calm & Condition eller Soothe & Gain) eller tilsett olje. Del opp kaftfôr i så mange fôringer som mulig for å redusere mengden per gang, og bland gjerne i f.eks alfaalfa for å få en lengre spisetid og økt spyttproduksjon.  Alfalfa og umelasset sukkerroer er spesielt nyttige fôr for hester som er utsatt for magesår, ettersom de begge er fiberrike og inneholder mye kalsium, som fungerer som et syrenøytraliserende middel. I tillegg til dette er det ofte gunstig å gi et tilskudd som er ment å bidra til å holde magemiljøet sunt (f.eks EGF fra Aviform).

Visste du at vi gladelig hjelper deg med å sette opp en plan for hesten din?


- Stall KH

PS. Husk at du på forsiden "Blogg" kan registrere deg for nyhetsbrev. Dette sendes ut ukentlig med de forskjellige bloggene for uken, og relevante produkter ifb med disse.