Karbohydrater - Sukker, Stivelse og Fiber

05.01.2020

Karbohydrater er den viktigste delen av hestens kosthold, men den forvirrende delen kommer når vi sier at fiber, sukker og stivelse er ... karbohydrater. Selv om karbohydrater er viktige som en del av hestens diett, er det lurt å vite mer om hva som gjør dem forskjellige og hvordan hver type påvirker hestens fordøyelsessystem.

Selv om fiber har et glødende rykte, pleier sukker og stivelse å bli sett på som negative elementer og har et dårlig rykte i hestefôr i dag, selv om de er veldig naturlige komponenter i hestens kosthold!

Dette er fordi de har vært knyttet til problemer som Laminitt, Equine Metabolic Syndrome (EMS) og fedme. I riktige mengder er de imidlertid gunstig for hesten din.

Typer karbohydrater
Karbohydratklasse                                                     Eksempler
Monosakkarider (1 molekyl)                                   Glukose, fruktose, galaktose,      Mannose, Arabinose, Xylose

Disakkarider (2 molekyler)                                     Laktose, maltose, sukrose

Oligosakkarider (3-10 molekyler)                           Raffinose, Stachyose, Fruktooligosaccharides

Polysakkarider (10 eller flere molekyler)               Stivelse, cellulose, hemicellulose, pektin

Hva er fiber?
Fiber er et karbohydrat, også kjent som cellulose, som består av flere glukosemolekyler i lange stenger i stedet for grener som sukker og stivelse. Når den brytes ned av hesten gjennom prosessen bak i tarmen, produserer den såkalte flyktige fettsyrer (VFA) for "energi med langsom frigjøring".

Fiber er et uoppløselig karbohydrat. Det er dette som gjør fiber til et annet karbohydrat enn sukker og stivelse.

Hva er sukker?
Sukker er et enkelt karbohydrat som består av ett eller to molekyler. Den kan lett fordøyes av hesten i tynntarmen. Glukose og sukrose er den vanligste og mest kjente av sukker som ofte finnes i sammensetningene, i forskjellige mengder, i de fleste plantebaserte hestefôr, gressvarianter og høy. Sukker er en essensiell energikilde og er et vannløselig karbohydrat (WSC).

Hva er stivelse?
Stivelse er også et karbohydrat, men består av 3 eller flere molekyler av glukose, som er basismolekylet til stivelse. Stivelse brytes ned gjennom fordøyelsen i separate glukosemolekyler og finnes hovedsakelig i korn, så vel som i forskjellige mengder fôr. Stivelse er et vannløselig karbohydrat.

Hvor mye sukker er det i høy og gress?
Fruktan er hvordan gress lagrer sukker og blir fordøyd gjennom gjær i den bakre tarmen som et fiber, mens andre enkle sukkerarter i gress som sukrose (glukose + fruktose) brytes ned og tas opp i tynntarmen.

Visste du at gress kan inneholde så mye som 50% vannløselig karbohydrat (WSC), hvorav rundt 7,5% er enkle sukkerarter som sukrose!

Så for den gjennomsnittlige 500 kg hesten som spiser 10 kg gress (tørrstoff) per dag, spiser de kanskje rundt 5 kg sukker (WSC)! Dette er ikke ille fordi det enkle sukkeret som kommer fra gress blir brukt som den viktigste energikilden for kroppens vev som muskler og hjerne.

På den annen side inneholder høy ca 100-310g WSC / kg tørrstoff (DM). Bløtlegging og dampende høy kan redusere WSC-innholdet, men dette varierer veldig avhengig av hvor lenge det er gjennomvåt / steamet.

Kostholdsproblemer
I fermentering av stivelse produseres melkesyre som brukes i tynntarmen. Høyere inntak av stivelse kan øke risikoen for at den når den bakre tarmen, der den ikke tas opp, og vil derfor produsere uønsket melkesyre.

Høye nivåer av sukker og stivelse kan forstyrre gjæring i tarmen. Når hesten ikke klarer å bryte ned sukker og stivelse, flommer de inn i den bakre tarmen, forstyrrer miljøet og kan redusere effektiviteten av fibergjæring samt produsere surere bakterier som kalles endotoksiner. Kosthold med veldig høy andel av kraftfôr kan gis hvis det gis i riktige mengder.. Når det konsumeres i store mengder i et enkelt måltid, kan dette også gi et "sukkerrush" som kan føre til en rekke atferdsmessige problemer. Tilstanden Polysaccharide Storage Myopathy, også kjent som "PSSM", kan forverres av både stivelse og sukker, spesielt hvis hesten er spesielt utsatt.

Noen hester som er utsatt for laminitt eller med EMS vil ha spesifikke kostholdskrav som sannsynligvis vil omfatte inntak av lite sukker og stivelse.

Ordet melasse gjør at det ringer alarmklokker for mange hesteeiere, spesielt hvis hesten deres er utsatt for laminitt. Melassefritt betyr ikke nødvendigvis at det ikke er noe sukker i fôret, men at det ikke er tilsatt ekstra sukker. Det må bemerkes at hester trenger sukker og stivelse i dietten, i riktige mengder som er spesifikke for den aktuelle hesten, nettopp for å holde seg sunn og frisk.

Hvor mye sukker og stivelse trenger hesten min?
Dette avhenger av hestens bakgrunn og arbeidsmengden deres. Som en generell regel vil hester i lett arbeid ha en tendens til å kreve mye mindre stivelse og et fiberrikt kosthold vil passe dem godt, mens en hest som er i hardt arbeid ofte vil trenge et høyere stivelsesdiett for å maksimere muskelglykogenlagrene for deres treningsintensitet. Stivelse i kostholdet vil også bidra til å raskere restutisjon etter trening.

Hvis hesten din er utsatt for noen av helseplagene som er nevnt over, vil det være gunstig å gi både stivelse og sukker på riktig måte. Sørg for å sjekke fôremballasjen for å se etter fôr med lite sukker og stivelse.

Hvor mye sukker og stivelse er det i fôret mitt?
Eksempel 1: Hvis en blanding inneholder 5% sukker og 21% stivelse og du gir 1,8 kg per dag
0,05 x 1,8 x 1000 = 90 gram sukker
0,21 x 1,8 x 1000 = 378 gram stivelse

Eksempel 2: En 1 kg fiberblokk inneholder 4,3% sukker og 2,1% stivelse
0,043 x 1 x 1000 = 43 gram sukker
0,021 x 1 x 1000 = 21 gram stivelse

Eksempel 3: En 1 kg gressblokk inneholder 13,7% sukker og mindre enn 2% stivelse
0,137 x 1 x 1000 = 137 gram sukker
0,02 x 1 x 1000 = 20 gram stivelse