Hoppa - avl, syklus og reproduksjon

26.03.2020

Hopper er 'sesongmessig polyestrøst', noe som betyr at de har en sesong der de er begrenset til avl (altså ikke hele året), og de har flere sykluser i løpet av denne perioden. Den typiske sesongen er mellom mai og oktober, men noen hopper vil også vise brunst utenom disse månedene.

Den viktigste faktoren som påvirker sesongen er en økning i dagslys. Kunstig belysning kan brukes til å få hoppa tidligere i brunst. Hoppene vil treffe puberteten mellom 12 og 18 måneders alder, og brunsten vil fortsette hele livet, selv om de ofte blir mindre synlige med alderen. En enkelt syklus varer vanligvis i 21 dager, men dette varierer litt fra hoppe til hoppe. Vanligvis er det 5 dager med brunst hvor hoppa vil akseptere fremskritt fra hingsten, og det er da atferdsendringer merkes - da hoppa har til hensikt å bli drektig, i stedet for å lytte til de som håndterer henne!
Atferdsproblemer som ofte kan oppstå når hoppa er i sesong, inkluderer rastløshet og manglende evne til å konsentrere seg, dårlig ytelse, lunefull og noen ganger grinete oppførsel og hyperaktivitet.

Hvordan kan du si om hoppa din er i brunst?
Noen ganger kan det være vanskelig å vite om hoppa di har atferdsvansker på grunn av brunst, eller om hun bare er grinete/slem - her kommer noen punkter som kan gjøre det enklere:
* Urolig oppførsel
* Redusert tid til å spise og hvile
* Økt frekvens av tissing
* Heving av halen
* Blinker med leppene
* Spruting av slim og urin
* Følsomhet rundt magen
* Moody og irritabel oppførsel!

Hvordan kan et supplement hjelpe en hoppe som ikke skal avles på?
Det finnes forskjellige urter som kan bidra til å naturlig adressere atferdsproblemene hopper møter i løpet av sesongen deres ved å stabilisere hormonnivået og bidra til å redusere ubehag. I hundrevis av år har mennesker utnyttet de naturlige kreftene til urter for å hjelpe kvinner som gjennomgår overgangsalder og pre-menstruasjonsspenning.
Munkpepper (eller Chasteberry Tree) er en organisk form for dopamin som utløser hormonkontroll i hypofysen, noe som kan bidra til å styre østrogenproduksjonen.

Hvordan fungerer brunst-syklusen?
Hypofysen er ansvarlig for produksjon av hormoner som styrer syklusen. Disse hormonene er follikkelstimulerende hormon (FSH) og luteniserende hormon (LH). Når FSH slippes ut i blodomløpet, signaliserer det til eggstokkene som så utvikler en follikkel, som inneholder et egg. Denne utviklende follikelen produserer østrogener, som utløser en rekke responser i kroppen og forbereder eggstokkene, livmoren og livmorhalsen på drektighet. Dette hormonet produserer atferdstegnene som følger med brunsten. Når østrogennivået i blodet når et bestemt punkt, frigjøres en bølge av luteiniserende hormonet (LH) inn i blodtilførselen, noe som resulterer i en rekke endringer i egget for å forberede seg til befruktning, og egget blir sluppet ut i eggstokken . Etter dette vil hoppens oppførsel vanligvis gå tilbake til det normale, og de vil ikke la hingsten nærme seg. Etter eggløsning svulmer hulrommet som blir etterlatt fylt med blod, og danner etter hvert corpus luteum (også kjent som den gule kroppen). Corpus luteum produserer progesteron, som påvirker hypofysen, og hemmer frigjøring av LH. Denne tilstanden av brunsten varer i 12-14 dager. Progesteron demper tegn på brunst, noe som gjør miljøet egnet for et foster å utvikle seg i og for hoppen til å opprettholde drektigheten. Hvis egget ikke befruktes og ingen drektighet forekommer, frigjør livmoren et stoff som får corpus luteum til å forfalle, og dette gjør at neste eggløsningssyklus kan begynne.