Har hesten din allergi eller intoleranser når det kommer til mat?

29.04.2021

Reagerer hesten din eller en hest du kjenner dårlig på et fôrbytte? Blir oppførselen hans skarp, heit eller gira? Blir pelsen hans kjedelig og matt? Kanskje du merker at det oppstår klumper under huden? Kanskje du til og med merker løs avføring eller milde kolikksymptomer? Hvis du leser dette, og disse symptomene høres altfor kjent ut, og du bare ikke kan finne ut av årsaken, kan det være på tide å revurdere hestens diett.

Vi ser ofte at bygg, melasse og lucerne er ingredienser som kan forårsake uønskede reaksjoner hos noen hester. For noen hester kan det ta uker, måneder eller år å utvikle allergier og intoleranser, noe som betyr at deres en gang favorittmat kan begynne å forårsake uønsked oppførsel og bivirkninger.

Hver hest vil reagere forskjellig, og fôrintoleranser kan påvirke hestens atferd og helse på mange måter, for eksempel;

  • Utslett
  • Kløende eller tørr hud
  • Tap av hår
  • Skarp, heit eller gira oppførsel
  • Regionale hevelser
  • Fordøyelsesproblemer
  • Løs eller vannaktig avføring
  • Redusert ytelse 

Matintoleranser mot en spesifikk fôringrediens er langt mer vanlig enn ekte allergi, og det ser ut til at antall reaksjoner hos hester øker akkurat som hos mennesker.

Allergier
Matallergier er sjeldne - selv hos mennesker. Men vi har alle hørt om folk som må bære EpiPens i tilfelle de kommer i kontakt med peanøtter. Immunsystemet reagerer på en bestemt matingrediens og forårsaker en raskt progressiv, livstruende reaksjon som anafylaktisk sjokk. Diagnostisering av ekte matallergi kan gjøres ved hjelp av en enkel blodprøve utført av veterinæren din.

Intoleranser
Hesten spiser en fôringrediens som forårsaker en ubehagelig reaksjon, men fremkaller ikke en full allergisk reaksjon. Igjen, hos mennesker vil det være en type reaksjon å få hodepine etter å ha spist ost. Intoleranse hos hester kan forårsake uønskede og uventede reaksjoner, inkludert spenthet eller ugrei oppførsel, klumper eller kløende og tørr hud.

Å finne ut nøyaktig hvilken fôringrediens hesten ikke tåler, kan være en vanskelig oppgave, for hvis antistoffene som er involvert ikke utløser en ekte allergisk reaksjon, kan det hende at dette ikke slår ut når blodprøven blir tatt og analysert. Dessverre vil ikke beroligende tilskudd og beroligende kremer løse problemet, dette vil bare skjule det, ikke kurere det.

Eliminering
Dette er grunnen til at det er viktig at vi finner årsaken, da dette kan forverre hestens helse og i noen tilfeller til og med øke antallet ingredienser som hesten din reagerer på, ved å fortsette å gi den eller de fornærmende ingrediensene. Hvis du blir bekymret for hestens helse og de uønskede reaksjonene forverres, bør det første trinnet være å komme i kontakt med veterinæren din for veiledning. Veterinæren din kan anbefale å implementere et eliminasjonsdiett i første omgang for å komme til bunns i problemet. Å bruke et eliminasjonsdiett er en enkel metode du kan bruke for å finne ut hva som forårsaker disse uønskede reaksjonene. Denne prosessen vil normalt finne sted i løpet av to til fire uker og vil innebære å fjerne den mistenkte ingrediensen helt fra kostholdet, hvis hesten blir bedre; dette vil indikere at det er ingrediensen som hesten ikke tåler. På dette tidspunktet skal den mistenkte ingrediensen tilsettes i dietten for å se om ting blir verre igjen - i så fall vil dette bekrefte at den mistenkte ingrediensen faktisk er årsaken til de uønskede reaksjonene. Denne prosessen kan bli vanskelig når flere fôringredienser ser ut til å forårsake reaksjonene, og derfor vil det være viktig å bare introdusere en mistenkt ingrediens tilbake i dietten om gangen.

Skrevet i samarbeid med Allen & Page!