Den unge hesten

16.04.2020

Foring av den unge hesten...
Å fôre hesten riktig fra tidlig alder er avgjørende for optimal vekst og sunn utvikling. Det er viktig å forstå hvordan ernæringsbehovene deres kan endres de første månedene og årene av livet, og det å fôre dem deretter.

Føll
I timene umiddelbart etter fødselen er det viktig at føllet inntar råmelk fra hoppa som er rik på antistoffer og viktig for å starte immunforsvaret, og som dermed bidrar til å beskytte føllet mot sykdomer. Melken som produsert av hoppa vil gi alle næringsstoffene et føll trenger til han er omtrent to måneder gammel. Føllet kan begynne å prøver fast føde så tidlig som når det er ti dager gammelt, og fordøyelseskanalen tilpasser seg og endrer tarmmikrofloraen, som vanligvis er når spising av avføring sees. Når føllet begynner å konsumere fôr og reduserer melkeinntaket fra det er to til tre måneder gammelt, er det noen viktige ernæringsmessige hensyn å følge.

For det første, sikre at føllet har fri tilgang til høykvalitetsfôr. Forsikre deg om at føllets kosthold er balansert ved å supplere et vitamin- og mineraltilskudd, som Pro-Complete, Mineralstoff Classic eller Mineralstoff Organic, og følg fôringsveiledningen for å sikre at føllet får riktig forhold mellom næringsstoffene. Ideelt sett deles fôrene i to eller tre daglige rasjoner og gir føllet sin egen bøtte for å unngå at han deler kraftfôr med moren. Føll vil begynne å snike til seg kraftfôr fra de er noen få dager gamle, dette gjør at de fleste oppdrettere vil tilby et eget fôr i egen bøtte. I triste tilfeller med foreldreløse følle, kan fôringskravene være litt forskjellige, da hoppa ikke er tilgjengelig for melk. Dette vil vi ta for oss i et eget innlegg senere.

Ved avvenning og åringer
I denne alderen vil hesten vokse i en bemerkelsesverdig hastighet, vanligvis dobbles de i kroppsvekt mellom avvenning og to års alder. På grunn av dette er et proteinrikt kosthold gunstig, og gir omtrent 14 til 16% protein (2,5 ganger mer enn det som den voksne hesten krever), samt økte kalsiumnivåer på omtrent 38 gram for en åring og 20 gram for en voksen hest. Når de utvikler seg så raskt, krever de lett tilgjengelige energikilder. Et 6 måneder gammelt føll under avvenning trenger rundt det dobble kalorinivået per kg kroppsvekt som en voksen hest, men vær forsiktig så du ikke overfôrer, da hester som er overvektige i denne alderen har en høyere risiko for helseplager senere i livet, spesielt muskel- og skjelettproblemer. Tilgang til høykvalitetsfôr er selvfølgelig avgjørende for å støtte fordøyelsessystemet og bør forbli hovedkomponenten i unghestens kosthold.

Unghester
Normalt sett i 3 års alderen blir mange hester tatt inn for videre trening, og i denne alderen forblir et fiberrikt kosthold essensielt, her er et vitamin og mineraltilskudd like ideelt som tidliger. Etter tre års alder vil hesten sannsynligvis ha nådd sin fulle høyde og opptil 90 prosent av sin fulle kroppsvekt. Ernæringskravene vil ha gått ned på grunn av at veksttakten har gått ned. Mens vitaminer og mineraler fremdeles er livsviktige, vil hesten kreve et lavere energiinnhold og det samme med protein og kalorier.

Som guide er et anbefalt kosthold for en unghest fri tilgang til høy, pluss et vitamin- og mineraltilskudd som kan kombineres med et kraftfôr beregnet på unghester. Kostholdet deres bør justeres i henhold til kroppsvekt, vekt og arbeidsmengde.